Hoşgeldiniz :)

handmade by nilosh göz atın.. takılar ve aksesuarlar kadınlar için vazgeçilmezdir...

12 Şubat 2016 Cuma

Moda terimi olarak Denim.. Kot.. Blucin..

Modayla yakın ilişki içinde değilim. Ne yazık ki trend olanı hemen göremeyen gözlerim var, takip de etmiyorum. Ancak bilmediklerim hep ilgimi çeker, bilmiyorsam hemen öğrenmek için sorarım, araştırırım. Eee biliyorsunuz Google amca bir tık uzakta :)

Moda terimi olarak kullanılan, anlamını hiç bilmediğim ya da tam olarak bilmediğim pek çok kelime vardır kesin. Bilmiyoruz ama  duyuyoruz, okuyoruz hatta zaman zaman tam anlamını bilmesek bile kullanıyoruz galiba..
Sizler için belki çok çok şaşırtıcı olacak ama “denim” benim için böyle bir kelime.




Açtım baktım; kaba pamuklu kumaş, kot yapımında kullanılan kumaş, blucin kumaşı ya da kot diye geçiyor.  Google çeviriden kelimeyi Türkçe girerseniz denim diye karşılık çıkıyor. İngilizce girince Türkçe karşılık kot. Bu da demek oluyor ki bu İngilizce bir sözcük ama Türkçe karşılığı olduğu halde moda terimi olarak kullanılıyor. 
Örneğin;
"...katın! Dışı etnik, astarı çiçek desenli bu çantayı deri ya da denim parçalarla bir araya getirerek kullanabilirsiniz." şeklinde..
Denim kelimesiyle karşılaştığım platform bir satış sitesiydi ki işte o da burada tık tık 


Mesela şunu biliyor muydunuz? 
İlk kez işçilerin pantolonunu olan bu pantolonu bugün tüm dünya giyiyor :) 
Hem de genç demeden yaşlı demeden.. 
İster iki yaşında bir çocuk olun isterseniz yetmiş yaşında bir dede olun kot giymenin yaşı yok hatta yeri yok! Zira son yıllarda taşlısı, zımbalısı, işlemelisi, boncuklusu derken babetle spor olarak, topuklu ayakkabıyla da şık bir şekilde her yerde kullanılabilir oldu. Taşlanmışı, yırtığı, dar paçalısı, bol paçalısı modası hiç geçmeyen bu mucizevi giysiyi kim icat etti? 
Dünyanın her yerinde nasıl yaygınlaştı? 
İşte İngilizce denim kelimesinin Türkçe karşılığı olan kotun tarihi…






Jean nedir?
İtalya’nın Cenova şehrinde 16’ncı yüzyılda üretilen ve sonra İngiltere’de popüler olan bir kumaş türü jean; pamuk, keten ve yün karışımından dokunmuş. Bir de denim var ki bu kumaşın tarihi 17’nci yüzyıla Fransa’nın Nimes kasabasına kadar uzanıyor. Aralarındaki farka gelince; denim daha dayanıklı, jean ise daha pamukluydu.






Jean pantolonu kim icat etti?
18’inci yüzyılda dayanaklılığı nedeniyle işçi giysilerinde kullanılan denim kumaşlardan 19’uncu yüzyılda maden işçileri için pantolon yapıldı. Denimden pantolonun seri üretimini 1853 yılında Levi Strauss başlattı. Levi Strauss'un şirketi Levi Strausss & Co. markası Levi's  bugün bilmeyen yoktur sanırım.  Pantolonla başlayan üretim gömlek, elbise, ceket, etekle sürdürüldü. Amerikalı askerler tarafından dünyaya tanıtılan bu kumaştan giysileri Wrangler ve Lee gibi firmalar da üretmeye başladı. James Dean, Elvis Presley ve Marlon Brando gibi dünyaca ünlü isimler giyince de jean çılgınlığı herkesi sardı.
Üretilen ilk seri kot ne renkti?
Levi Strauss tarafından üretilen ilk seri kotun rengi belki şaşıracaksınız ama kahverengiydi.
Türkiye’ye ilk ne zaman girdi?
Türkiye’de ilk kot üretimi 1940’lı yıllarda Muhteşem Kot tarafından yapıldı ve kot adıyla markalaştırıldı. 1980’li yıllarda serbest piyasa ekonomisiyle kapılar açılıp da yabancı markalar piyasaya girince yabancı olanlar satışta liderliğe oturdu.
Dünyanın en pahalı kot pantolonu hangisi?
Merkezi New York’ta bulunan APO Jeans dünyanın en pahalı kot pantolonlarını üretiyor. Fiyatlar bin ile 4 bin dolar arasında değişiyor. Nasıl bir kot diye merak ediyorsanız şunu söyleyelim keramet kotta değil düğmede. Eğer kotun düğmesi gümüş ise bin, altın ise bin 500, elmas ise 4 bin dolar.
Kotun organiği olur mu?
Piyasada organik jeanler de var. Bu jeanler doğal ortamda, hiçbir kimyasal kullanılmadan yetiştirilen pamuklardan üretiliyor.
Dar kot pantolon giyinmenin zararı var mı?
Uzmanlar dar kot pantolonların kadınlarda damarları sıkıştırarak varise ve sistit gibi rahatsızlıklara yol açtığı konusunda uyarıyor. Bel ve mide bölgesini aşırı derecede sıkan dar kotlar, reflü, gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarını tetiklediğini söylüyor.


Kotu bu kadar popüler yapan özelliği nedir?
Bunun bir değil, birkaç yanıtı var aslında. Her ne kadar günümüzde üretimde naylon ve başka malzemeler karıştırılsa da kot kumaşı pamuklu, dayanıklı, yaz- kış giyilebilen bir kumaş. Daha önce de değindiğimiz gibi üzerine işlenen taşlarla, nakışlarla, kullanılan dantellerle abiye bir giysi bile oluyor artık.
Kotun bakımı nasıl yapılır?
Kot, bakımı son derece kolay bir kumaştır. Yıkarken tersini çevirerek, normal yıkama programında, tercihen renkliler hazırlanmış bir deterjan kullanmak suretiyle sıcak olmayan suda yıkanırsa rengini uzun süre korur. Ayrıca kot pantolonlar insanı ütü yapmaktan da kurtarıyor ama isterseniz ılık olmak şartıyla ütüleyebilirsiniz de...
Siz hala eskiyen kot pantolonlarımızı ne yapalım? diyenlerden misiniz yoksa.. Sakın atmayın! Dizi yırtılan, yıpranan ya da modası geçtiğini düşündüğünüz kot pantolonlarınızı neredeyse her alanda kullanabilirsiniz. Mesela ufak bir kaç müdahaleyle şort, çanta, cüzdan hatta defter kaplaması veya dekoratif yastık yapabilirsiniz.
Bu projelere internetten kolayca ulaşmak mümkün ya da birkaçı için tık tık :)))




























Sonuç olarak kendi cahilliğimi gidermek için çok güzel bir araştırma oldu siz şaşırabilirsiniz tabii ama yine de bu yazıyı yazmak ve paylaşmak istedim. 

Esen kalın

Sevgiler... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder